Kdo tu vlastně ušetřil ???

16. 12. 2019 8:38:54
"Tak nám zabili starý jízdní řád....", chtělo by se parafrázovat. Přišly změny a to nemalé. Změna je slovo všeobjímající a vždy mívá své důvody. A nad nimi bych se rád pozastavil...

Jak je v životě obvyklé, změny se dějí coby důsledek čehosi, co nefunguje, nebo co by mohlo fungovat ještě lépe. Většinou se k nim přistupuje s vidinou ekonomických úspor. Přistoupí-li k nim stát či samosprávy, je toto ekonomické hledisko zcela klíčové. Tak tomu bylo i v případě dlouho avizovaných změn v provozování osobní přepravy na železnici.

Jednoduše řečeno, národní dopravce ČD, který tu obstarával většinu dopravního spojení, se už začal jevit jako příliš velká pijavice. Stále nás vozí zastaralými vagóny, byť na jejich obnovu už za posledních 10 let vyčerpal téměř 5 miliard dotací. V poslední době rozjel i velice solidní byznys s proplácením dotovaného jízdného, což mu, pravda, populistická chemicko-agrární vláda velmi ulehčila. To je dalších šest miliard za rok z rozpočtu, které si mezi sebe rozdělí jednotliví přepravci. A kolik je to pro ČD, při jejím 85% podílu na přepravě, si jistě spočítá každý sám.

A tak se začalo volat po diverzifikaci trhu a umožnění vstupu dalších přepravců. Nic proti, hlavní je ušetřit. A tak se v některých krajích, na základě vysoutěžených cen, objevili další dopravci. Podívejte, jde to, kraj resp. stát, a tím přece i každý volič, rázem ušetří a budeme se mít všichni lépe...........

Ale je tomu vskutku tak? Podívejme se na realitu očima obyčejného cestujícího......

Pečlivě si, ještě před změnou, nastuduji jízdní řád. Trochu si zanadávám, protože obvyklé časy odjezdů zmizely v propadlišti dějin. No dobře, budu vstávat o deset minut dřív a vracet se o chvilku později. Ale jízdenku už si nekoupím. V pokladně, kam jsem chodil, zůstanou jen jízdenky pro ČD. Soukromý dopravce buď kukaň nemá vůbec, nebo ji teprve staví. Takže jedeme... Ale ouha, nesmí se počítat na přestupu s tím, že přípojový vlak bude na nějakou špinavou konkurenci v přestupní stanici byť jen minutu čekat. Nepřijel jsi včas? Jeď si čím chceš.

Navíc, po koupi jízdenky, se mi nezdá, že bych já nějak ušetřil. Kraj možná ano, ale cestující musí zkrátka počítat s tím, že bude tu ztrátu soukromého dopravce sanovat ze svého. To je daň za úsporu (někoho jiného) a za pohodlí. Ano za ten luxus, že soukromý dopravce poskytne pro přepravu či zálohu vlakové soupravy vypůjčené ze Slovenského technického muzea. Je to daň za to, že se můžeme v přímém přenosu koukat na přistavení vozu, který sice přijel, ale už pro závadu neodjel. Za ten pocit, když nás, s našimi dvěma vagónky, může odvézt lokomotiva narychlo vypojená z nákladního vlaku plného uhlí.

Večer můžeme zrekapitulovat: vstávám dřív než jsem byl zvyklý, vracím se později, někdy i výrazně, když kvůli dvouminutovému zpoždění musím čekat hodinu na další spoj, jízdenka je sice dražší, ale zase si jich můžu (teda musím) koupit víc, protože si je dopravci navzájem neuznávají a tato podmínka nebyla ani jako podmínka soutěže vypsané pro dopravce, zadek mě celou dobu mrzne, protože zkrátka souprava z roku 1967 špatně topí.

A o tom, že na trati, která byla před více jak deseti lety za těžký peníz elektrifikována, opět jezdí "vítězný a lepší" dopravce zase dieslovými lokomotivami snad ani nemluvě. Gretu na Vás !!!!!

Autor: Libor Zámečník | pondělí 16.12.2019 8:38 | karma článku: 20.41 | přečteno: 620x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 870
Jsem člověk, který chce dát jasně najevo, že některé věci a skutky zkrátka nelze přejít mlčením.....

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...